"Twoja głowa, twoja wolność"  edukacja poprzez sport - warszawskie licea

2020-09-01

Celem projektu jest i) promowanie bezpiecznego zachowania w sporcie, ii) nauka skutecznego radzenia sobie ze stresem oraz iii) edukacja w zakresie sportów paraolimpijskich osób z niepełnosprawnościami.

Edukacja poprzez sport - rugby na wózkach

1000+ uczniów, 6 liceów, 48 klas, 6 zawodników rugby

Spotkania dedykowane są dla młodzieży [15-18 lat] z warszawskich szkół średnich. Podczas rozmowy prezentujemy trzy obszary: 1) jak osiągać lepsze wyniki w sporcie, 2) jak wzmocnić relacje ciało-umysł i zadbać o bezpieczny rozwój oraz 3) zapoznać się dyscypliną paraolimpijską rugby na wózkach, uprawianą przez osoby z niepełnosprawnościami. Projekt jest zaproszeniem do odpowiedzialnej aktywności sportowej z uwzględnieniem zagrożeń wynikających z brawurowego zachowania, na co szczególnie podatna jest młodzież w okresie dorastania oraz włączenie chętnych do wolontariatu na rzecz sportu osób z niepełnosprawnościami.

W ramach projektu przeprowadziliśmy w warszawskich liceach bezpłatne spotkania/warsztaty dla młodzieży z przedstawicielami fundacji oraz drużyny rugby na wózkach. Przedstawialiśmy praktyczne sposoby radzenia sobie ze stresem i odpowiedzialnych zachowań w sporcie.

Ponadto, wśród młodzieży, na etapie edukacji licealnej jednym z ważnych obszarów edukacji społecznej jest działalność w zakresie wolontariatu. Dlatego po spotkaniach zapraszaliśmy wszystkich zainteresowanych do podjęcia współpracy w klubem Four Kings z Warszawy.

Po warsztatach jesteśmy pewni, że takie spotkania są potrzebne i zainteresują zarówno młodzież jak i nauczycieli.

Partnerzy projektu: FUNDACJA PZU oraz WARSZAWSKIE STOWARZYSZENIE RUGBY NA WÓZKACH FOUR KINGS

"Nie chodzi o to czy zostaniesz znokautowany, ale raczej o to czy wstaniesz". - Vince Lombardi

© 2021 Fundacja Cinco Colores | Wszystkie prawa zastrzeżone..
Strona utworzona za pomocą usługi Webnode